středa 27. června 2012

Na východ od ráje

V originále: East of Eden
Autor: John Steinbeck
Vydání: 1952
Vydavatel:
Vydání v ČR: 1984
Překlad:  František Vrba
Vydavatel: ODEON
ISBN: 01-027-84 13/34

Počet stran: 620

 


Příběh jako vytržený z Bible. V celé knížce se proplétají osudy Kaina a Ábela, dvou bratrů z ráje. Ábel je znám jako pastýř, zatímco Kain je znám jako zemědělec. Stejně tak jsou na tom i další dvě dvojice bratrů, kteří nás knihou provází. Zprvu je to Charles (Kain) a Adam (Ábel). Jsou to nevlastní bratři, které vychovává jejich otec, voják, Cyrus s Charlesovou matkou. 
Symbolika z bible je zde zastoupena např. tím, že Charles je farmářem a ve farmaření pokračuje i poté, co po otci zdědí obrovské dědictví, naproti tomu Adam se dává spíše na cestu poznání. Další symbolika je v daru, kterým obdarují svého otce. Charles otce obdaruje nožem, na který musel tvrdě pracovat, protože byl drahý. Zatímco Adam otce obdaroval zatoulaným štěnětem, ze kterého měl Cyrus mnohonásobně větší radost. Rozbroj mezi bratry skončí Charlesovým napadením Adama, při kterém Adam téměř zemře. 
Poté do děje vstupuje Cathy, krásná dívka, v jejíchž očích a srdci se zrcadlí zrůda. Cathy svého vzhledu neviňátka využívá ve svůj prospěch, aby vždy dosáhla toho, co chce. Není jí proti srsti obvinit staršího spolužáka ze sexuálního obtěžování, není ji proti srsti ani zabít své rodiče.
Adam Cathy objeví zakrvácenou a zmlácenou téměř do bezvědomí a tak se o ni začne starat. Cathy si jej omotá kolem prstu a nakonec si ji Adam vezme za ženu. Ona mezitím chodí obšťastňovat bratra Charlese se kterým později otěhotní, ale dítě prohlásí za Adamovo.
Po několika nezdarech o potrat se Adam s Cathy stěhují do Salinas, kde kupují obrovskou farmu a Adam se těší krásnému životu po boku Cathy a svého dítěte.
Při porodu přijde překvapení a Cathy neporodí jedno dítě, ale dvě. Dva syny Caleba (Kain) a Árona (Ábel). A ihned jak se trošku po porodu schopí, postřelí Adama a opustí jej. 
Adam mezitím upadá do stavu, který je podobný smrti. Žije, jí, existuje, ale chová se jak kdyby neměl duši. Nevnímá své syny, nevnímá okolí, nechce se s nikým vídat, nechce se starat o farmu. Nebýt Leea, čínského sluhy, zřejmě by jeho synové pošli hlady a špínou.
Cathy se mezitím přejmenuje na Kate a stane se děvkou v jednom Salinském bordelu, kde si svou krásou získá srdce bordelmamá, kterou postupně tráví. Bordelmamá nakonec zemře a Kate bordel zdědí. 
Adam se po osmi letech doví, že Kate z města neodjela a zajde se na ní podívat. Konečně procitne, uvědomí si, že nebyl zamilovaný do Kate, ale jen do své vysněné Cathy, která vůbec nebyla taková, jaká je Kate doopravdy a zničeho nic se uzdraví. Začne se starat o kluky, přestěhuje se s nimi z ranče do města.
Zde kluci postuně dospívají a mění se vztah jak mezi nimi, tak mezi nimi a otcem. Otec Adam přijde o veškeré jmění a tím i dožene Arona k tomu, že jej začne nenávidět. Aron odejde na vysokou a chce se stát kněžím. Přičemž Caleb se stane farmářem a prodejem fazolí vydělá otcovi peníze zpět. Ten ale (stejně jako v Bibli) Calebův dar neocení a poukazuje, že by pro něj byl větší dar, kdyby Caleb šel v bratrových stopách. Caleb v nenávisti ukáže Adamovi bordel, kde pracuje jeho máma, o které si myslel, že je mrtvá. Toho to srazí na kolena a proto narukuje do války, kde padne. 
V závěru knížky umírá i Adam, kterého zabije smrt milovaného syna. 
 
Knížka nádherná. První polovina mě naprosto ztrhla, druhá část mi už přišla dosti zdlouhavá, ale tak jako tak doporučuji knihu ke čtení.Opravdu nádherný je samotný úvod, kde Steinbeck popisuje krásu salinského údolí!

Hodnocení: **** / z 5ti možných *

Žádné komentáře:

Okomentovat