úterý 9. července 2013

Výlet


Autor: Jiří Tichý
Vydání: první
Vydavatel: Fosil
Vydání v ČR: 2002
Počet stran: 312

Autor Jiří Tichý nám ve svém příběhu popisuje osud Milana Hrdy, který se po normalizaci v roce 1968 rozhodl opustit svouji rodnou zemi a zakotvit v zemi svého otce, v Izraeli. I přesto, že normalizace a následné emigrace a opouštění českého území patří k častým tématům českých prozaiků, pan Tichý nabízí něco jiného, poutavějšího, co Vás vtáhne do děje. 
Největším "poutačem" knihy je zajisté komplikovaný milostný vztah Milana se svou nevlastní sestrou Rivkou, kterou znal pouze z dopisů. Po příjezdu do Izraele jejich sourozenecký vztah přeroste ve velkou, zakázanou lásku. 
Milan se tak musí potýkat nejen s novou zemí, novou kulturou, novými city, prací, zvyklostmi, ale rovněž si buduje vztah se svým otcem (daddym), který jej opustil, když byly Milanovi sotva 2 roky. 
Kniha končí nečekaným obratem a Milanovým útěkem zpátky do komunistického Československa nebo snad nikoli?
Omlouvám se za stručný popis, ale tato kniha si nezaslouží prozrazení toho hezkého. Opravdu stojí za to si ji přečíst. Jak moc je Milan Hrda skutečným Jiřím Tichým? Jak moc je příběh autentický a autobiografický s dvěma roky pobytu Jiřího Tichého v Izraeli? To ví asi jen sám pan Tichý!

Hodnocení: ****/ z 5ti *možných

Knihu doporučuji k přečtení. Příjemný příběh o nepříliš veselém údobí českých dějin pohledem mladého, emocemi zmítaného člověka.

1 komentář: