středa 8. února 2012

Hotel na rohu hořkosti a štěstí

V originále: Hotel on the Corner of Bitter and Sweet
Autor: Jamie Ford
Vydání: první
Vydavatel:
Vydání v ČR: 2011, vydání první
Překlad: Ivana Nuhlíčková
Vydavatel: Euromedia Group - Ikar
Obálka: Diana Delevová
ISBN:
Počet stran: 312
Zdroj: levny-knihy.cz

Romantická, lehce melancholická oddechová knížka, která mě zavedla do válečných let v Seatlu, kde se krátce po útoku na Pearl Harbor skamarádí čínský 12ti letý chlapec Henry s 12ti letou japonskou dívkou Keiko. Jejich přátelství je však od začátku nežádoucí. Henryho otec, Číňan tělem i duší, nenávidí, stejně jako zbytek amerických občanů, Japonce. Japonci jsou považováni za zrádce, špiony, podvodníky.
Bohužel Keiko a její rodina se za Japonce již dávno nepovažují. V Americe se narodila, vyrůstala a cítí se hrdou Američankou. O to víc jsou poté šokováni, kdy její rodinu a zbytek japonské čtvrti deportují do pracovního tábora. 
Henry se i přesto vydává za Keiko a pomáhá jí jak jen může. Časem ale dopisy od ní slábnou a Henry tudíž pochopí, že o něj Keiko už nemá zájem a proto začne randit s krásnou čínskou dívkou, která pracuje nedaleko na poště. Tuto ženu si později vezme za manželku a má s ní syna, se kterým si ani v dospělosti nerozumí. Jeho žena umírá celkem mladá ( okolo 55 let) po těžké a dlouhé nemoci. 
Po její smrti se Henry v rozhlase dozvídá, že v bývalé japonské čtvrti, v hotelu Panama, byl nalezen uschovaný majetek japonských deportovaných rodin. Henry se rozhodne najít majetek rodiny Keiko. Svůj příběh vypráví i svému synovi a tato událost je velice sblíží. Henry nakonec najde co hledal a poté, co mu syn sežene i adresu Keiko, tak se ji rozhodne po letech navštívit. Kniha končí setkáním po letech se svou milovanou Keiko.
(V závěru se Henry dozvídá, že Keiko na něj nezapoměla, že mu stále psala dopisy. To, že se k Henrymu nedostaly, měl na svědomí Henryho otec. Dokonce se i dozvěděl, že Keiko se vrátila do Seatlu, aby Henryho vyhledala, jenže ten už byl v té době zasnoubený a proto bez poznání odešla z jeho života.)

Hodnocení: ****/ z 5ti možných

Doporučuji, pokud rádi u knihy vypínáte. Je to opravdu taková oddechovka. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat