středa 8. února 2012

Svět podle prota / Na světelném paprsku

V originále: K-PAX, On a Beam of Light
Autor: Gene Brewer
Vydání: 1995, 2001
Vydavatel: St. Martin´s Press, New York
Vydání v ČR: 2008, vydání první
Překlad: Richard Podaný
Vydavatel: Euromedia Group k.s., Praha
Obálka: Miloslav Disman
ISBN 978-80-242-2290-5

Počet stran: 416 

Zdroj: knizniweb.cz


Svět podle prota
Svět podle Prota je fenomenální knížka. Dlouho se mi nestalo, abych knížku hltala a prolouskala se jí za tak krátký čas. Svět podle Prota je hodně na přemýšlení. Při čtení mi kolikrát zamrazilo a pomyslela jsem si, co když opravdu přišel z K-PAXU? Co když opravdu je možné cestovat pomocí zrcadel?...

Kniha Svět podle prota je vyprávěním psychiatra z newyorské psychiatrické léčebny Gena. Jeho život je příliš fádní, práce jej nenaplňuje, tajně rozmýšlí nad svým dřívějším snem, kdy si přál se stát operním pěvcem. Z jeho stereotypních dnů jej vytrhne nový, zvláštní pacient, který tvrdí, že není z planety Země. Což o to, Gene je přesvědčen, že jde o psychickou poruchu. Názor mění v okamžiku, kdy se s protem poprvé setká. Prot se totiž vůbec nechová jako šílenec, ani jako učený idiot a ani vyšinutě. Sice jej skepse jen tak neopouští, ale najednou zjišťuje, že jeho život se snad vlivem prota mění.
Prot se vyznačuje citlivostí na jasné světlo, dokáže vnímat ultrafialové světlo a všichni lidé, kteří s ním přijdou do kontaktu se rázem mění.
Prot se ohání neobvyklými znalostmi vesmíru a proto se Gen domnívá, že se jedná o psychicky nemocného fyzika. Trhlina v jeho doměnce se objevuje poté, co prot zodpoví i otázky, na které zná odpověď jen hrstka astrofyziků a nejzajímavější na tom je to, že tyto znalosti doposud nikde nepublikovali.
Ve svém volném čase prot léčí pacienty v léčebně, pomůže se zcela uzdravit i těm, se kterými si doktoři nevěděli rady. Např. muže, který měl chronický strach z jakékoliv nemoci a smrti. Pomohl mu tak, že mu ukázal, že smrt může přijít kdykoliv a odkudkoliv a on si uvědomí, že je zbytečné si krátit život myšlenkami nad smrtí.
Protova zázračnost se brzy rozkřikne i mimo ústav. Zájem o něj projeví novinářka, astrofyzikové, chemici, antropologové a další.
Gen se pomocí novinářky snaží odhalit protovu pravou totožnost. Nakonec se mu to díky protovým hypnózám a novinářčině pomocí povede. Zjistí, že prot je Robert, který byl již 5 let pokládán za mrtvého. Prot Gena přesvědčuje, že to prot a Robert není jedna a ta samá osoba. Že on, prot, je z K-PAXU, planety v souhvězdí Lyry a že na Zemi je jen proto, aby pomohl Robertovi, že se na Zemi vždy vracel jen, když jej Robert potřeboval.
Prot Genovi ohlásil svůj návrat na K-PAX. V den odchodu spolu s protem zmizí i jedna pacientka a Robert upadá do katonického stavu. Jak to skončí? Vrátí se prot, jak sliboval?

Zajímavé citace:
"A znáte hodně nižších živočichů?" - "Nejsou ´nižší´. Jenom jiní."

"Láska implikuje nenávist."

"Sváteční dny jako by vytvářely pocit, že čas se zastavil, a kromě toho přinášejí vzpomínky na všechny minulé svátky."

"Už bylo prokázáno, že přítomnost menších zvířat velice prospívá lidem, kteří žijí v sanatoriích  ústavech pro seniory, protože jim poskytuje naléhavě potřebný cit a společnost a všeobecně pozvedá náladu - dokonce natolik, že jim vcelku výrazně prodlužuje život. Totéž možná platí i pro celou populaci."



Na světelném paprsku
Kniha začíná momentem, kdy se prot vrátí zpátky na Zem a tím pádem se Robert probudí. Za pomocí hypnóz a prota se doktor Gen postupně dostává Robertovi  pod kůži a zjišťuje jeho děsivý příběh. Roberta provázela smůla již od dětství. Smrt otce na následky úrazu na jatkách, sexuální zneužívání Robertovým strýcem, otěhotnění jeho dívky ve maturitním ročníku, následná svatba a práce na nenáviděných jatkách a následné zavraždění jeho milované řeny a dcerky Robertovým strýcem. Robert se pokusil o sebevraždu utopením, ale naštěstí jej zachránil prot a pomohl mu se vyléčit.
Prot mizí Robertovým uzdravením.

Zajímavé citace:
"Co je?" - "Všechno, kromě toho, co není!"

"Co je to za SV2T, kde násilí a válka jsou nejen tolerovány, ale dospělí podněcují děti, aby se v nich cvičily? Kde své vůdce musíte neustále hlídat před atentátníky a pasažéry letadel prohledávat, jestli nemají zbraně? Kde je třeba každou tubu s aspirinem kontrolovat, aby do ní někdo nedal jed? Kde některé vaše bytosti nadělají majetek pouhou hrou, zatímco jiní hladovějí? Kde nikdo nevěří jedinému slovu z toho, co říkají vlády a korporace? Kde jsou makléři a filmové hvězdy váženější než učitelé? Kde počet lidí roste a roste, zatímco jiné druhy jsou hubeny?"

"Existují nějaké hranice toho, co je možné? Ta trošička vědomostí o životě a vesmíru, to je jen kapka v oceánu časoprostoru."

"Školy nejsou k tomu, aby někoho něčemu naučily. Existují výhradně proto, aby společnost dětem předávala svoje názory a hodnoty."

"Všechny války jsou svaté války!"

P.S. - Tato knížka je bohatá, úžasná, plná malých příběhů. Tento obsah je jen stručným nástinem, který popisuje hlavní dějovou křivku, ale určitě nepopisuje ani setinu toho krásného :-). Určitě stojí za to přečíst!

Hodnocení: ***** / z 5ti možných *

Doporučuji k přečtení!

Žádné komentáře:

Okomentovat