čtvrtek 23. února 2012

Obraz Doriana Greye

V originále: The Picture of Dorian Grey
Autor: Oscar Wilde
Vydání: 1891
Vydání v ČR: 2005, vydání druhé
Překlad: J. Z. Novák (1957)
Vydavatel: ALPRESS, s. r. o., Frýdek-Místek, v edici Klokan
Obálka: Tomáš Řízek
ISBN 80-7362-046-4

Počet stran: 268
 Zdroj: ctenipomaha.cz


Další famózní knížka, která zajisté stojí za to být čtena! Dlouho jsem se tak nepobavila. Pokud milujete sarkasmus, ironii, tak si určitě zamilujete průpovídky a rady do života od nejlepšího přítele Doriana Greye a to Henryho!

Jedná se o příběh s utopickými prvky, který se odehrává v Londýně 19. století. Hlavní postavou je krásný a pohledný mladík Dorian Grey, kterého si kvůli jeho kráse zamiluje malíř Basil Hallward. Dorian stojí Basilovi nejednou modelem. Poslední dílo, které Basil Dorianovi namaloval, byl obraz, Dorianova podobizna, která ztělesňuje mladíkovu krásu, mládí a dokonalost. Basil toto dílo pokládá za vrcholné dílo své tvorby.
V momentě dokončení se Dorian seznamuje s Basilovým přítelem lordem Henrym. Henry je vítaným hostem každé společenské události, oslňuje přítomné svými hlubokomyslnými úvahami, postrádá jakékoliv morální zábrany.
Toto setkání se pro Doriana stane osudným. Z prvu stydlivého a nezkaženého mladého muže se vlivem Henryho stává lehkomyslný a nerozvážný muž, který pohrdá romantickou láskou, nezalekne se ani zločinu. A přes to všechno je stále obdivován společností.
V době malování vrcholného díla Basila, obrazu Doriana Greye, si Dorian díky Henrymu uvědomí, že obraz zůstane navždy krásný, zatímco on bude již jen ošklivější. Tak moc si přeje, aby místo něj stárnul obraz, až se mu toto přání splní.
A tak se vlivem Dorianových činů mění obraz a v jeho tváři nejsou jeho skutky znát. Nikdo by do tak krásného mladého, nestárnoucího muže neřekl, jakých činů se dopustil.
Naneštěstí zloba v Dorianově životě se nakonec obrátí vůči němu. Duši má černou jako uhel, i když v tváři to není znát. Dorian si ve svých 38letech uvědomuje svoje činy a chce se napravit. Bohužel je už příliš pozdě. doriana provází paranoia, strach z pomsty bratra od Dorianovy snoubenky. Tento strach jej dovede až k tomu, kdy na svůj obraz vztáhne nůž a chce ho zničit. Bohužel on a obraz jsou propojeni víc, než si myslel.

Zajímavé citace:

"Smích není špatný začátek přátelství a určitě je to pro ně daleko nejlepší zakončení."

"Přátele si vybírám pro jejich dobrý vzhled, pouhé známé pro jejich dobrý charakter a nepřátele pro jejich dobrý mozek."

"Mám raději lidi než zásady a jedince bez zásad mám rád víc než cokoli jiného."

"Duch má bezesporu delší trvání než krása. Tím také lze vysvětlit, proč se tolik namáháme být tak přehnaně vzdělaní. V tom zuřivém boji o pouhé bytí toužíme mít v sobě něco, co nepomíjí, a proto si plníme hlavu veteší a fakty a bláhově doufáme, že tak se tu udržíme."

"Duši dovedou vyléčit jenom smysly, zrovna tak jako smysly dovede vyléčit jenom duše."

"Víte víc, než si myslíte, ale víte míň, než si přejete vědět."

"A krása je jednou z podob ducha - je dokonce vznešenější než duch, neboť nepotřebuje vysvětlování."

"Lidé někdy říkají, že krása je jenom povrch. Ale rozhodně není tak povrchní jako myšlení. Pro mě je krása div všech divů. Jen mělcí lidé neposuzují podle vzhledu. Skutečné tajemství života je v tom, co vidíme, ne v tom, co nevidíme."

"Mezi rozmarem a láskou na celý život je jen jediný rozdíl: že rozmar trvá o trochu déle."

"Já budu jednou starý, strašný, příšerný. Ale tenhle obraz zůstane vždycky mladý. Nikdy nebude starší než v tomto pamětihodném červnovém dni. Kdyby to tak mohlo být opačně. Kdybych tak já mohl zůstat vždycky mladý a stárnout kdyby mohl ten obraz!"

"Jediný cenný majetek je mládí. Až zjistím, že stárnu, zabuju se!"

"Žárlím na všechno, co má krásu, která neumírá."

"Dneska si mladí lidé představují, že peníze jsou všechno. A když jsou starší, tak to už vědí."

A spoustu dalšího...

4 komentáře:

  1. FAkt to bylo dobré? Já totiž slyšela od spolužačky, že to byla jedna z nejhorších knížek co kdy četla, že byla štastná, když skončila.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se u této knížky opravdu bavila... ale je fakt že je to těžká knížka. plná ironie, sarkasmu... co člověk, to jiný názor, ale moje dvě kamarádky, které to taky četly, tak mají stejný názor jako já... ale upřímně si myslím, že jsem udělala dobře, že jsem toto četla až ve 22... v 16, 18 či 20 by mě to určitě tak nezaujalo...

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu vynikající dílo,které v době vydání vyvolalo mnoho vzrušení a kritiky. A aby člověk takové dílo ocenil určitě musí být do jisté míry literárně připraven. Jinak fantastická knížka, četla jsem jí jedním dechem...:)

    OdpovědětVymazat